PITA OD LIMUNA



Dala sam se u potragu za ovim receptom nakon što me nadahnula epizoda Kućanica i Brie, vrsna domaćica i kuharica, koja je čak provalila susjedi u kuću kako bi pronašla savršen recept za savršenu pitu od limuna. Ne znam je li moja pita na tragu one iz Kućanica, ali svi koji su kušali bili su više nego zadovoljni. sretan

Prhko tijesto:
210 g brašna
115 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
malo soli

Krema od jaja:
3 jaja
80 ml soka od limuna
150 g šećera
55 g maslaca narezanog na kockice
korica dva limuna

Šaum:
4 bjelanjka
130 g šećera

Priprema:
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i razvaljajte ga na debljinu od oko 3 mm. Napikajte tijesto vilicom i stavite u hladnjak na 10-ak minuta. Zatim tijesto prekrijte aluminijskom folijom i na njega stavite grahorice kako se ne bi odvajalo od protvana. Pecite 20-ak minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Na pari tucite jaja, sok od limuna i šećer dok se krema ne zgusne (uz stalno miješanje taj postupak traje oko 10 minuta). Maknite kremu s vatre i umiješajte kockice maslaca i limunovu koricu. Tijesto prelijte kremom, temperaturu smanjite na 175 stupnjeva i pecite 10-ak minuta. Krema mora na rubovima biti čvrsta, a u sredini mekana.
Dok se pita peče, stucite bjelanjke za šaum. Kad bjelanjci budu čvrsti, malo-pomalo dodavajte šećer. Žlicom stavljajte šaum na vrući kolač, počevši od rubova. Sve dobro prekrijte da se žuta krema ne vidi i pecite još 10-15 minuta.







03.10.2008. u 20:13 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>