PRHKI KEKSIĆI S LIMUNOM



Trudim se da moja kutija za kekse ne bude prazna, no ovaj sam put (nakon dvije ture lagano slanih čokoladnih keksa) malo odlučila predahnuti od čokolade i pripemila ove fenomenalne prhke keksiće. Nevjerojatno su mekani, a limunova korica, maslac i šećer savršeno se prožimaju.

Sastojci (za 50-ak keksa):
230 g maslaca na sobnoj temperaturi
70 g šećera u prahu
2 velika žutanjka
1 vanilin šećer
malo soli
280 g brašna (ja sam koristila ono za prhka tijesta)
korica dva limuna
100 g šećera za valjanje keksića

Priprema:
Miksajte maslac dok ne postane pjenast. Dodajte šećer u prahu, nastavite miksati te dodajte jedan žutanjak, sol, vanilin šećer i koricu limuna. Mikser smanjite na najmanju brzinu i lagano umiješajte brašno. To mora trajati vrlo kratko, brašno se ne smije predugo miješati. Napravite kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Zatim od tijesta napravite dvije štruce debljine 2.5 do 3 cm. Zamotajte svaku štrucu posebno u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na najmanje dva sata (vrlo je bitno da tijesto stvarno stoji toliko u hladnjaku, može i duže, no kraće nikako!)
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro promiješajte drugi žutanjak. Svaku štrucu namažite dobro žutanjkom te uvaljajte u kristal šećer koji ste prosuli po masnom papiru. Zatim narežite štruce na ploškice debljine oko 7 mm. Posložite na papir za pečenje, a razmak između keksića neka bude oko 1.5 cm. Pecite kekse 12-14 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ohladite. Uživajte u keksima uz kavu ili čaj!

12.11.2008. u 22:40 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>