PARFE TORTA OD KESTENA



Jesen je godišnje doba koje često povezujemo s kestenom. Riječ je o pravome jesenskom plodu koji mnogi nazivaju "kraljem jeseni". Na spomen kestena meni prvo padnu napamet kestenjari na ulicama, opojan miris koji se širi oko njih, nespretno čiščenje kestena dok hodam ulicama, crni nokti... Sjećam se dok smo kao djeca skidali bodljikave oklope koji su nas silno podsjećali na ježeve te izvlačili glatke smeđe plodove. Kesten dozrijeva početkom listopada, ukusan je kuhani i pečeni, a koristi se kako u brojnim slasticama, tako i u mnogim slanim jelima. Meni je kestenje drago u svim oblicima i varijantama, a kesten pire mi je jedan od omiljenih jesenskih deserata.
Ovaj sam se put odlučila za laganu parfe tortu od kestena. Kesten se može kombinirati s orasima ili lješnjacima, no nisam htjela da prevlada neki drugi okus pa sam se u kremi zadržala samo na kestenu.

Čokoladni biskvit:
50 g maslaca
50 g šećera u prahu
2 žutanjaka
66 g čokolade
1/2 velike žlice gorkog kakaa
1 vanilin šećer
35 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
0.33 dl slatkog vrhnja
2 bjelanjaka
0.66 dl mlijeka

Krema:
500 g skuhanog i očišćenog kestena
400 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
1 vrećica želatine u prahu
šlag od tučenog vrhnja
naribana čokolada za posipanje

Priprema:
Najprije pripremite čokoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodavajte jedan po jedan žutanjak. Zatim primiješajte otopljenu i prohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Lagano umiješajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta.
Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Kestene skuhajte, očistite i propasirajte. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici. U kesten dodajte šećer, a vrhnje istucite u šlag. Pomiješajte kesten i šlag te na kraju dodajte rastopljenu želatinu. Promiješajte smjesu žlicom te stavite preko čokoladnog biskvita. Dobro ohladite u hladnjaku. Kad se torta ohladi, ukrasite je šlagom te pospite ribanom čokoladom.

02.11.2008. u 20:40 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>