ČOKOLADNA ŠTRUCA S MARELICAMA I ĐUMBIROM



Ajme, koliko nas je ide dalje! Ovoga je mjeseca tema đumbir, a naša je domaćica Andrea. Kad sam vidjela koju je namirnicu Andrea izabrala, iskreno, pao mi je mrak na oči. Đumbir ne volim, ima mi silno intenzivan miris koji me podsjeća na parfem i nikako mi nije pasao u jelima u kojima sam ga dosada jela, u restoranima ga vadim van, što je za mene doista neobično. Najprije sam mislila, a ništa, preskačem ovaj krug, a onda sam se sjetila crne čokolade s đumbirom koju doslovno obožavam. I odlučila sam ipak sudjelovati, a đumbir uklopiti u čokoladnu poslasticu. Nisam pogriješila, pola sam štruce pojela sama.

Sastojci:

180 g oštrog brašna
40 g kakaa u prahu
1/2 žličice praška za pecivo
125 g suhih marelica, narezanih na komadiće
165 g šećera
140 g marcipana, izrezanog na komadiće
4 jaja
150 ml mlijeka
70 g čokolade narezane na komadiće
55 g đumbira, oguljenog i narezanog na komadiće
180 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Zatim zakuhajte vodu, u nju dodajte marelice i pustite ih da stoje oko jedne minute. Izvadite ih na papirnati ručnik i pustite da se osuše. Mikserom tucite marcipan, zatim dodajte šećer i nastavite miksati. Dodavajte jedno po jedno jaje. Miksajte oko 8 minuta. Sada dodajte mlijeko. Ručno umiješajte marelice, čokoladu i đumbir. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Kalup obložite masnim papirom i ulijte smjesu. Pecite oko 60 minuta, izvadite i pustite da se ohladi. Kolač može stajati na sobnoj temperaturi.

Recept je preuzet iz knjige Chocolate desserts by Pierre Hermé autorice Dorie Greenspan.

23.11.2008. u 22:06 | 11 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>