NAPULJSKE ŠKOLJKICE



Ovo je stari napuljski recept. Ovakvi ili slični kolačići mogu se naći u brojnim napuljskim kafićima i slastičarnicama. Punjenja su različita, najčešće je riječ o marmeladi, čokoladi, no i raznim kremama na bazi jaja. U mojim je školjkicama kombinacija marmelade od kupine i kreme od jaja i slatkog vrhnja. Za doručak, kao desert nakon ručka ili uz kavicu, ove su školjkice uvijek dobrodošle!

Tijesto:
300 g brašna
85 g šećera u prahu
1 jaje
3 žlice maslinovog ulja
5 žlica hladne vode

Krema:
1 jaje
1 žlica šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 ml slatkog vrhnja
korica jednog limuna

marmelada od kupine
1 žutanjak
šećer u prahu

Priprema:

Najprije pripremite kremu. Miksajte jaje, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte brašno i dalje miksajte. Ugrijte slatko vrhnje (treba biti vruće, ali ne smije zavrijeti). Dodajte vrhnje u smjesu od jaja i miksajte. Opet prebacite na vatru i miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ubacite koricu od limuna i ostavite da se ohladi.
Sada pripremite tijesto. Rukom umiješajte sve sastojke. Razvaljajte i napravite krugove promjera oko 7 cm. U sredinu svakoga gruga stavite malo marmelade i pola žličice kreme. Jednu stranu kruga premažite žutanjkom i preklopite. Vilicom pritisnite i slažite na protvan. Od ove količine dobit ćete oko 25 školjkica. Sirove školjkice premažite žutanjkom i pecite cca 15 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Ostavite školjkice da se ohlade i pospite ih šećerom u prahu!

01.12.2008. u 19:46 | 5 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>