BAVARSKA TORTA



Ovaj sam recept vidjela u emisiji Kod Ane. Malo sam ga prilagodila, nešto sam dodala, nešto oduzela, a rezultat je bila ova lagana torta! Naročito me oduševilo što u njoj nema ni grama brašna pa je odličan desert i za one koji se hrane po Montignacu! Još bi vjerojatno šećer trebalo zamijeniti nečim zdravijim, ali taj sam dio zaobišla. sretan

Za tijesto:

240 g čokolade
50 g maslaca
5 žutanjaka
9 bjelanjaka
80 g šećera

Za kremu:
250 ml mlijeka
100 g šećera
4 žutanjka
1 žlica Maraschina
nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema
1 vrećica želatine u prahu
200 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Čokoladu rastopite na pari te joj dodajte maslac i promiješajte. Žutanjke tucite s 20 g šećera dok ne posvijetle. Bjelanjke tucite sa 60 g šećera dok ne očvrsnu. U bjelanjke ručno umiješajte žutanjke, a onda i čokoladu. Ulijte u kalup namazan maslacem i pecite oko 30 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu.
Polovicu šećera stavite u mlijeko i zagrijavajte, a drugu polovicu šećera stavite u žutanjke i miksajte. Zatim smjesu jaja i šećera polako ulijte u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu od jaja i mlijeka ostavite da se ohladi. Želatinu pripremite po uputama na vrećici, samo jednu žlicu vode zamijenite žlicom Maraschina. Slatko vrhnje istucite u šlag. Otopljenu želatinu umiješajte u tučeno slatko vrhnje, a onda sve skupa dodajte u kremu od jaja i promiješajte žlicom. Na pečeno tijesto izlijte kremu i ostavite u hladnjaku da se stisne i ohladi (obavezno preko noći). Tortu možete ukrasiti listićima čokolade ili kakaom u prahu.

05.04.2009. u 17:05 | 14 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>