TORTA CAPRESE



Vatroslav je stigao i u Hrvatsku! Prava snježna mećava praćena olujnim vjetrom! Da mi je netko prije dva mjeseca rekao da će nam ožujak ovako izgledat, mislila bih da se šali. Nažalost, ovo je daleko od šale. Radim popodne pa još nisam izašla iz stana i najsretnija bih bila da ne moram i da na vijestima kažu da nema škole. sretan
Nadam se da ću vam ovim desertom malo ipak uljepšati dan. Torta Caprese dolazi s talijanskog otoka Caprija, a navodno se prvi put pojavila 20-ih godina prošloga stoljeća. Kuhar Carmine di Fiore pripremao je tortu za trojicu američkih gostiju koji su došli na otok, međutim, zbog treme, zaboravio je u tortu dodati brašno. Amerikanci su bili oduševljeni, a torta je postala silno popularna diljem svijeta!

Sastojci:

250 g maslaca
150 g čokolade
30 g kakaa u prahu
1 vanilin šećer
5 jaja
5 žlica tople vode
300 g šećera u prahu (ja sam stavila 250 g)
300 g mljevenih badema

Priprema:

Pećnicu upalite na 150 stupnjeva. Na pari rastopite čokoladu s maslacem. Odvojite žutanjke od bjelanjaka te žutanjke miksajte s vodom dok se ne zapjene. Onda im dodajte šećer i miksajte nekoliko minuta. Dodajte rasopljeni maslac s čokoladom, nastavite miksati pa dodajte i kakao, vanilin šećer i bademe. U bjelanjke dodajte malo soli te ih istucite u čvrsti snijeg. Zatim snijeg žlicom umiješajte u prvu smjesu. Kalup promjera 26 cm namažite maslacem te pospote šećerom u prahu. Izlijte smjesu i pecite oko 45 minuta. Torta bi na površini trebala imati hrskavu koricu, no iznutra bi trebala ostati mekana i sočna. Prije serviranja pospite je šećerom u prahu, a možete je poslužiti i s malo tučenog slatkog vrhnja.
Recept sam preuzela s bloga Diario di Cucina.

07.03.2010. u 22:29 | 13 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?